Korányis előadásom és esetbemutatásom anyagai

2023.11.11-én az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe kaptam meghívást, hogy előadást tartsak “ILD-t utánzó betegségek” témában, illetve ehhez kapcsolódóan egy érdekes esetet bemutassak. Nagy örömmel tettem eleget a felkérésnek. Az alábbiakban szeretném megosztani az ott elhangzott előadásom és esetbemutatásom anyagait. Az előadás hamarosan visszanézhető lesz a YouTube csatornámon! Addig is kérem, hogy iratkozz fel a csatornámra, hogy már megjelenéskor megtekinthesd a felvételt! Köszönöm, ha ezzel is támogatod, hogy minél több emberhez eljussanak az oktatási anyagaim.

Előadásom: ILD-t utánzó betegségek:

Az előadásom második diája; saját rajzon mutatom be a tüdő interstíciumának vagy kötőszövetes vázának fogalmát, ami a apró erek és apró légutak közötti virtuális tér. Az ábrán ezt a területet szürke grafit színnel jelöltem.
  • YouTube videó: LINK.
  • Előadás diasora: PDF.
Az esetbemutatás elkészítésekor folyamatosan az járt a fejemben, hogy hiába több szakma (radiológia, tüdőgyógyászat, sebészet, immunológia, reumatológia) beszél meg egy ILD esetet és hoz közös döntést, a közös diagnózishoz vezető út finoman szólva is rögös, és nagyon könnyű rossz irányba terelődni. Innen ihletődött ez a kép, amit a Dall-E elnevezésű mesterséges intelligenciával rajzoltattam meg.
  • Esetbemutatás diasora: PDF.