A tüdőrákszűrési ajánlásokat összefoglaló előadásom elérhető

Senkinek sem kell bemutatni, milyen óriási nagy probléma a tüdőrák mind Magyarországon, mind világszerte. Emiatt a betegség miatt Magyarországon évente csaknem 10,000 ember hal meg, pedig megfelelő szűrési programokkal egy időben észrevehető és jól gyógyítható betegség lehetne.

A tüdőrákszűrés története meglehetősen hosszú múltra tekint vissza. Az első programok a 60-70-es években jelentek meg, melyek az akkor rendelkezésre álló mellkasröntgenen alapultak, de nem tudták csökkenteni a tüdőrák okozta halálozást. Azóta megjelent a CT, ami már bebizonyította, hogy a szűréssel ténylegesen emberéletek menthetők meg, és ez idő alatt a szűrési ajánlások is sokat finomodtak.

Ebben a témában 2024 februárjában az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben tartottam előadást egy továbbképzésen, ahová radiológusok és tüdőgyógyászok érkeztek szép számmal.

Ezt az előadásom a legnagyobb videómegosztó portálon is közzétettem illetve ezen a felületen az előadás diasora is elérhető. Ez egy szakmaibb előadás, de később tervezek egy rövidebb, páciens orientált verziót is készíteni.

Az előadás diasora elérhető itt: LINK