Terasy oktató videósorozat

Tavaly nyáron kezdtem el komolyabban foglalkozni a radiológiai szoftverek felhasználásával, és a lehető legoptimálisabb felhasználási élmény kidolgozásával. Tapasztalataimat egy folyamatosan bővülő videósorozatban osztom meg a kollégáimmal és más érdeklődőkkel. Íme a teljes sorozat:

Háttér: A hagyományos röntgen teleradiológiai igényt a hazai radiológiában több, mint 10 éve a tapasztalható szakemberhiány hívta életre. Egy – a munkafolyamatokat is kezelő – szoftverrel és arra alkalmas leletező munkaállomással, a radiológusok távolról, akár otthoni körülmények között tudnak röntgen vizsgálatokat leletezni.

A szoftver: a Terasy leletező szoftvert és a munkafolyamatokat kezelő, ellenőrző RIS üzemeltetője a BékerSoft Informatikai Kft., a szakmai munkafolyamatok meghatározását, a minőségbiztosítást, az ezzel kapcsolatos fejlesztést az Országos Teleradiológiai Rendszer munkatársai és szakmai Partnerei biztosították tehát büszkén mondhatjuk, hogy ez egy magyar termék!

A szoftver kétmonitoros munkaállomásokra lett tervezve, tehát az egyik monitoron írjuk a leletet, a másik monitoron megtekintjük a képanyagot illetve dolgozhatunk azzal. Fontos, hogy legalább az a monitor, amin a képanyagot megtekintjük megfeleljen a szigorú DICOM szabványoknak, ellenkező esetben nem biztos, hogy minden elváltozás meg fog jelenni a kijelzőnkön.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a videók elkészítése során nem történt leletezés, sőt a program használata nem éles üzemmódban történt! A rendszer egyébként a GDPR-előírásokat maximálisan tiszteletben tartja, a betegadat-védelmi előírásokat túlteljesíti, hiszen már a 2010-es évek elején ennek megfelelően fejlesztették ki ezt a programot. 

1. Mezők szerkesztése

Az első videó a leletíró oldal bemutatásáról, azon belül a különféle mezők bemutatásáról, átmozgatásáról és átméretezéséről szól. 

2. Sablonok kezelése

A Terasyt arra tervezték, hogy a radiológus egyedül dolgozzan, ezért a hatékony munkavégzés egyik legnagyobb fegyvere az előre megírt, jól definiált leletsablonok. Ebben a videóban bemutatom hogyan lehet meglévő sablonokat módosítani, újakat létrehozni illetve a nem szükséges sablonokat törölni.  

3. Nyílt videóüzenet a fejlesztőknek

Ebben a videóban egy nyílt videó üzenetben foglalom össze a fejlesztők számára azokat az apró változtatási javaslataimat, melyek segítségével véleményem szerint a leletezés gyorsabbá és felhasználóbarátabbá tehető. Ha bárkinek lenne hasonló javaslata, kérem ossza meg velünk a videó alatt komment formájában, vagy írjon nekem emailt.

4. Tegyünk rendet a leletező monitoron! 

A negyedik videóban jutunk el a leletező monitor bemutatásához, ahol nagyon sok értékes felülethez juthatunk, ha a fölösleges vagy keveset használt eszköztárakat bezárjuk. Ebben a videóban bemutatom a különféle eszköztárakat, és megpróbálom elmagyarázni, hogy mire jók. Továbbá javaslatot teszek a fölösleges eszköztárak kikapcsolására, hogy a leletező felület még könnyebben áttekinthető legyen!

V. Lehet 3,6 röntgen / óránál több? 

Régi, de ma is aktuális mondás hogy az idő pénz! Hiszen a radiológus mindennapi munkája során nem csak arra törekszik, hogy minél minőségibb munkát adjon ki a kezéből, hanem arra is, hogy egységnyi idő alatt minél több esetet zárjon le. Ebben a videóban néhány egyszerű trükköt mutatok be, melyek segítségével egy-egy eset leletezési idejéből értékes másodperceket tudtok lefaragni. 

A videókat és az összeállítást készítette:

dr. Székely András

radiológus szakorvos

cikk frissítve: 2020.03.19.