Egy nagy tüdőgóc sem mindig daganat

A tüdőrák gyakran úgynevezett tüdőgócok formájában mutatkozik meg, de egy nagy tüdőgóc vagy másnéven nodulus sem jelent mindig daganatot. Íme egy 55 éves férfi esete (1.kép), akinek a jobb felső tüdőlebenyében láttuk ezt a csaknem 2 cm-es kerekded elváltozást. Ami elsőre feltűnő, hogy ez a góc éles szélű, és a közepében némi meszesedés sejthető – ez utóbbi egyébként pontos méréssel is megállapítható a CT sorozat alapján. Mivel mindez a radiológus számára azt mutatja, hogy egy jóindulatú elváltozással van dolga, további vizsgálatot nem javasoltunk. A páciens aztán mégis visszakerült hozzánk kb. 1 év elteltével egy újabb mellkas CT-vizsgálatra, de ez a góc semmit sem változott, vagyis az első vizsgálat lelete helyes volt, ez egy jóindulatú elváltozás.

1. kép. Egy úgynevezett tuberculoma a jobb tüdő felső lebenyében. Az elváltozás éles szélű, és közepében némi meszesedést tartalmaz.

Ez a másik eset azonban egy kisebb és alattomosabb tüdőgócot mutat be (2. kép). 2019 januárjában járt nálunk egy erős dohányos páciens, akinél ezt a 6 mm-es gócot láttuk a jobb tüdejében. Bár ez egy meglehetősen apró elváltozás, mégis sejlik, hogy a széle finoman egyenetlen, illetve részben úgynevezett tejüvegszerű homály határolja. Ez alapján a leletező orvos kontroll vizsgálatot javasolt, melyre végül csak 9 hónap elteltével került sor. A kontroll vizsgálaton kiderült, hogy a kezdetben 6 mm-es góc legnagyobb átmérője 11 mm-re növekedett, és végül sikerült időben felfedeznünk egy korai tüdőrákot. A páciensnél áttét nem igazolódott, így egy tüdőlebeny eltávolítást követően otthonába távozhatott.

2. kép. A 6 mm-es tüdőgóc átmérője 9 hónap alatt csaknem megduplázódott, ami határozottan alátámasztja az eredeti feltételezést, mi szerint ez egy rosszindulatú elváltozás azaz egy korai tüdőrák.

Leave a Comment

Your email address will not be published.