Tüdőszűrő (munkaalkalmassági) röntgen vizsgálat


Úgynevezett posterior-anterior (PA) azaz hátulról előre tartó sugáriránnyal készült felvétel a mellkasról.

A munkaalkalmasság vizsgálat egyik sarkalatos eleme a tüdőszűrő mellkas röntgen. Ehhez a vizsgálathoz semmilyen speciális előkészületre nincs szükség a páciens részéről, tehát a vizsgálat előtt étkezni lehet, és a megszokott gyógyszereket be szabad venni.

A vizsgálat az úgynevezett röntgenfelvételi helyiségben zajlik, ahol a vizsgálatot egy speciálisan képzett képalkotó diagnosztikai szakember (radiográfus) végzi el. A páciensnek az öltözőfülkében félmeztelenre kell vetkőznie, majd a felvételi helyiségben a detektorral szemben állva kell elhelyezkednie. A minél jobb képminőség elérése céljából a páciensnek a mellkasát a röntgen készülékhez kell nyomnia, illetve karjaival szinte át kell karolnia a detektorállványt, hogy a vállak a lehető legtávolabb kerüljenek a vizsgálati mezőtől.

Amikor a radiográfus arra utasítást ad, a páciensnek nagy levegőt kell vennie, és visszatartani a lélegzetét. A felvétel elkészítése közben a páciensnek mozdulatlannak kell lennie! Ez legalább olyan fontos, mint a mély légvétel. Az expozíció azaz a felvétel elkészültének pillanatában valamilyen “pittyegő” hangot fogunk hallani.

Az így elkészült röntgenképet a radiológus orvos egy speciális leletező munkaállomáson értékeli ki, illetve a leletírás is ekkor történik. A leletek és a képanyag az egészségügyi intézmény szerverein kerülnek letárolásra illetve megőrzésre. A leletek ma már az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér segítségével szinte azonnal az ország bármelyik pontján megfelelő jogosultsággal hozzáférhetőek.

A mellkas röntgen során a pácienst érő sugárdózis alacsony (kb. 0,1 mSv), de a vonatkozó szakmai protokollok miatt azt csak akkor érdemes elkészíteni, ha valóban érdemi információ várható tőle, vagy az befolyásolhatja a további kezelés menetét.