Karcagon is elindult a magas rizikójú páciensek alacsony dózisú CT-tüdőszűrése

2018. december 12. – Karcag

A karcagi Kátai Gábor Kórház és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Radiológia Diagnosztika együttműködésében immár Karcagon is elérhetővé vált a magas rizikójú páciensek számára az alacsony dózisú CT-tüdőszűrő vizsgálat. A hivatalos megnyitón a Kenézy Kórház radiológus és radiográfus kollégái, továbbá a Kátai Kórház tüdőgyógyász orvosai, CT operátorai és kórházvezetője volt jelen.

A rendezvényen dr. Bágyi Péter, a Kenézy Kórház Radiológia osztályának főorvosa tartott nyitóbeszédet, majd ezt követően a jelenlévők az én előadásom hallgathatták meg az alacsony dózisú CT-tüdőszűréssel kapcsolatban. Az előadásban kiemeltem foglalkoztam a lakosság dohányzási szokásaival, a tüdőrákszűrésre tett korábbi próbálkozásokkal illetve az LDCT-vel szerzett eddigi tapasztalatokkal. Az előadás során részleteztem a vizsgálati protokollt,  és bemutattam a tüdőgyógyászok számára készített tíz oldalas tájékoztatómat is.

A tüdőszűrő CT-vizsgálat a Kátai kórház röntgen osztályán egy Siemens SOMATOM Emotion típusú, 16 szeletes CT-készüléken valósul meg, míg a leletezést a Kenézy kórház szakorvos gárdája távolról végzi. Minden lelet kettős leletezéssel készülni, azaz a végleges lelet két radiológus kolléga konszenzus véleményét tükrözi.

Ha Ön a karcagi régióban lakik, és 55-75 év közötti erős dohányos, éljen a CT-tüdőszűrés adta lehetőséggel! Keresse fel tüdőgyógyászát, aki a vizsgálathoz szükséges beutalóval el tudja látni Önt.